Ronțăieli non-stop: câinele tău îți „mestecă” toată casa?
Câinele tău ți-a mâncat pantofii cei noi? A lăsat urme de colți pe mobilă? Ți-a distrus covorul? Dacă da, să știi că nu ești singur. Cele mai răspândite greșeli pe care le poate face un câine sunt centrate în jurul lucrurilor pe care alege să le ronțăie și nu ar trebui. Dar pentru el este un lucru normal și eficient, ajutându-l să-și curețe și să-și întărească dantura (pentru că nu vei avea mult succes dacă încerci să-l speli pe dinți). De ce ai această problemă și cum o poți rezolva?
Cățelușilor le cresc dinții
Dacă ești posesorul unui cățeluș de câteva luni, atunci e clar, i se schimbă dinții și va avea tendința să ronțăie non-stop. Deci, de pe la 16 săptămâni până la vârsta de 7-8 luni, nu se recomandă să cumperi mobilă nouă sau să scoți pantofii cei scumpi din dulap. Este recomandat însă să îi lași prin preajmă tot felul de jucării speciale pentru astfel de ocazii și să-l încurajezi să se joace cu ele. De fiecare dată când se apucă de mestecat papucii de casă, dă-i în schimb accesoriile de cauciuc pe care i le-ai cumpărat, și în scurt timp va înțelege ce are de făcut.
Poți alege jucării din lemn nevopsit, destul de ieftine și ușor de folosit, frânghii sau cârpe cu noduri, sau chiar acele oase speciale din piele de vită care îl vor ține ocupat ore întregi.
Îndreaptă-l în direcția bună
Ține minte că e doar un cățeluș care nu știe ce are voie și ce nu. Aici intervine rolul tău, de fiecare dată când merge spre mobilă, redirecționează-l blând și cu răbdare spre jucării, de câte ori este nevoie. La un moment dat va deveni un automatism să se îndrepte către os.
Nu lăsa lucruri pe podea
E ca atunci când ai un copil mic și trebuie să fii atent ce lucruri îi stau în cale, nu vei lăsa lucruri periculoase la care poate ajunge. Ai grijă ca doar accesoriile ce se pot mesteca să îi fie la îndemână cățelului, și încet poți începe apoi să scoți și pantofii din dulap. După ce se va obișnui cu jucăriile lui nu va mai fi tentat de lucrurile tale.