Câinele meu se teme de artificii

Dacă artificiile de la zilele orașului sunt un moment mult așteptat de tine, să știi că nu e la fel și pentru prietenul tău patruped, care aleargă înnebunit spre adăpost și tremură sub canapea. Pentru că simțurile lui sunt mult mai acute, banalele artificii sau chiar tunetele și fulgerele pot părea bombe îngrozitoare și asurzitoare care explodează în apropiere și îl pot speria și afecta pentru mai multe zile.

Nu e ușor să-ți vezi cățelușul terifiat și terorizat, așa că încearcă să-l ajuți și să-l faci să se simtă confortabil și în siguranță.

Ce ai de făcut pentru a-ți calma câinele

– scoate-l afară din timp, pentru plimbare și eventualele nevoi, astfel încât nu va avea nevoie să iasă în perioada cea mai zgomotoasă. Nu îl lăsa singur acasă, ci pregătește-te să-i ții companie.

– trage draperiile, pentru că ultimul lucru de care are nevoie este stimularea vizuală care îl va speria și mai mult. În schimb, poți porni televizorul sau muzica la radio, dacă știi că îi face plăcere.

– oferă-i un spațiu confortabil în care se poate simți în siguranță; când se simte amenințat, are tendința de a se refugia într-un spațiu pe care îl percepe ca sigur, deci vezi dacă așternutul lui este curat și la îndemână sau lasă-l de data asta să se urce în pat lângă tine.

– echipează-l cu un ham special pentru calmarea anxietății – e un fel de eșarfă care se înfășoară peste piept și peste spate, dintr-un material elastic, astfel îl „îmbrățișează” din toate părțile, calmându-i respirația și senzația de panică. Găsești un astfel de ham la orice magazin cu accesorii pentru animale.

– consultă veterinarul – dacă situația este îngrijorătoare, cere sfatul unui veterinar, poate cățelul are nevoie de un sedativ ușor pe perioada care îl sperie. Stai lângă el tot timpul și liniștește-l, astfel în timp vei putea reduce doza de medicament.