Agresivitatea la bolul cu mâncare
Agresivitatea în timpul mesei poate fi o chestiune destul de îngrijorătoare, care se poate sfârși cu mici accidente atât pentru stăpân, cât și pentru alte animale de companie. Este o dereglare de comportament care apare deseori la câinele care a fost salvat dintr-un mediu abuziv sau cu hrană insuficientă, dar apare în mod natural și la animalele care nu sunt educate corespunzător.
Ce este agresivitatea la mâncare?
Tendința câinelui de a acționa agresiv atunci când o persoană sau un alt animal se apropie de bolul cu hrană. Se poate manifesta în diverse moduri, dar fiecare trebuie luată în serios:
– mârâială când cineva este prea aproape de mâncare
– mușcătură sau atac când simte că hrana este în pericol
– păzirea excesivă a farfuriei cu mâncare, chiar dacă a terminat de mâncat
De ce apare acest tip de agresivitate?
Acest comportament apare din tendința naturală de supraviețuire a oricărei specii, cu atât mai mult cu cât animalul a fost obișnuit să lupte pentru hrană, deseori în situații de sălbăticie sau neglijență. Și cum instinctul este destul de puternic, câinele face tot ce poate pentru a-și asigura hrana.
Nu este vina câinelui, probabil chiar o persoană într-o situație de supraviețuire ar proceda la fel. Dar trebuie să înțelegi de ce: pentru că acel animal se crede lider în grup, deci are drepturi fruntașe în ce privește alimentația și nu va accepta ca un membru inferior al grupului să îi răpească acest drept.
Cum se poate corecta?
Mai ales dacă în casă sunt copii mici sau alte animale, ar trebui să te ocupi de rezolvarea acestei probleme. Uite ce strategii poți aplica pentru ca cel mai bun prieten al tău să nu mai simtă nevoia de a-și proteja agresiv cina.
1. Implementează un program fix pentru mese – pentru că rutina este foarte importantă, iar câinele este deosebit de inteligent, deci va realiza imediat ce se petrece. Servește-i masa de dimineață sau cina la aceleași ore și el va ști că este timpul pentru alimentație, va scăpa de anxietatea următoarei mese – pentru că va ști exact când se servește – și un câine sătul este un câine fericit! Deci ai grijă ca porțiile să fie consistente.
2. Evită resturile de mâncare lăsate prin casă – pe lângă faptul că nu este deloc igienic și poate atrage și insecte nedorite, mâncarea uitată pe masă sau snacks-urile de pe canapea vor fi o constantă atracție pentru animal, care toată ziua va căuta mâncare, ignorând semnalele tale. E bine să știe că va primi ceva doar la ora mesei, deci nu cumva să uiți să-l hrănești!
3. Impune-te ca și membrul alfa al familiei – asta înseamnă să stai la masă înaintea lui, deoarece alfa primește prima porție. Chiar dacă asta înseamnă să te faci că guști primul din farfuria lui, e important să realizeze cine este liderul, chiar dacă pare pueril, câinele va înțelege foarte bine despre ce este vorba. E o modalitate blândă și eficientă de stabilire a superiorității.
4. Învață-l „șezi” și „așteaptă”- astfel îl poți ajuta să se calmeze și să aștepte în liniște bolul cu mâncare. Nu uita să-l recompensezi cu multe mângâieri când este un cățel cuminte!