3 idei preconcepute despre agresivitatea canină

Dacă te uiți la știri sau citești ziarele, sigur ai auzit despre oameni atacați de câini și aproape întotdeauna e vorba de un mascul dintr-o rasă masivă, de exemplu pitbull sau ciobănesc german. Din cauza unor idei preconcepute și a știrilor greșit formulate avem tendința de a judeca greșit rasele canine sau comportamentul animalelor. Îți este cunoscut vreunul din miturile de mai jos?

1. Câinii agresivi sunt în majoritate masculi

Ca oameni, obișnuim să ne gândim la femei ca la niște făpturi gingașe, blânde și pline de grijă, pe când bărbații îi percepem a fi dominanți și duri, însă nu ar trebui să extindem aceste trăsături și la animale. Studiile demonstrează că aproximativ 56% din câinii agresivi sunt masculi și 44% femele, deci procentele sunt destul de apropiate.

Cu toate că masculii pot fi influențați de testosteron în ceea ce privește comportamentul agresiv și deseori sunt dominatori, femelele sunt mai independente, încăpățânate și își protejează mult mai bine teritoriul. Dacă deseori masculii sunt mai iertători în ce privește regulile din lumea canină și se răzgândesc ușori, cățelele sunt mult mai stricte. Dar nu vei vedea des certuri între două femele, deoarece acestea recunosc ușor ierarhia din grup și o respectă cu strictețe.

2. Câinii de talie mare sunt cei mai agresivi

Este o idee preconcepută, datorită faptului că mușcătura unui câine de talie mare este mult mai dăunătoare decât a unui câine mic, care deseori doar zgârie puțin mai intens. Poate fi șocant, dar studiile au demonstrat că un câine este cu atât mai agresiv, cu cât este mai mic. Astfel, din 1276 din câinii examinați, s-au constatat următoarele:

– câinii de talie mică nu respectă atât de bine comenzile date de stăpân;

– câinii mici au un temperament destul de nervos și excitabil, deci e mult mai probabil să latre sau să mârâie la necunoscuți sau la alte animale;

– sunt, de asemenea, mult mai fricoși și predispuși anxietății, și rezistă greu zgomotelor puternice sau străinilor care se apropie periculos de mult.

Bineînțeles, chiar dacă aceste trăsături sunt înnăscute, pot avea legătură și cu educația primită de animale în familie, iar chiar dacă pare fără speranță, cu răbdare și perseverență pot fi orientate într-o direcție mai bună.

3. Rasa determină agresivitatea unui câine

Este poate cea mai frecventă greșeală pe care o poți face – ai impresia că agresivitatea este caracteristică rasei din care câinele tău face parte. Rasa este la fel la animale ca și la oameni – există oameni calmi și oameni agresivi în fiecare rasă, doar nu poți generaliza toată populația de culoare, de exemplu.

Același câine care este folosit pentru lupte, poate fi învățat să trăiască în liniște într-un mediu cu copii mici. Adevărul este că rasa nu contează în stabilirea caracterului agresiv al unui câine, mult mai important este tratamentul și educația pe care animalul le primește de la stăpânul său.